Als ZZP-er is het van imminent belang om goed gevonden te worden op internet. Natuurlijk is je netwerk het belangrijkste en moet je de boer op om jezelf te promoten. Maar ook met social media kun je jezelf promoten.
Goed gevonden worden via social media
Social media als LinkedIn, Facebook en Twitter vormen een laagdrempelige en gratis manier om aandacht te krijgen. Maar met louter het aanmaken van een profiel ben je er nog niet. Dan begint het pas. Social media zijn slechts een middel en middelen moet je (goed) gebruiken.
Goed gebruik social media
Je kunt door je online berichten waarde creëren en hiermee je persoonlijke kwaliteitsbeleving verhogen. Dat lijkt ingewikkelder dan het is. Doe even een stapje terug. Wat doe je eigenlijk op social media? De meeste mensen lezen statusupdates, berichten en tweets van anderen. Een kleinere groep voegt ook iets toe aan het berichtenverkeer. Denk aan een bericht ‘liken’ (Facebook), ‘retweeten’ (Twitter) of een ‘comment’ plaatsen. Door deze activiteiten ben je eigenlijk het berichtenverkeer aan het filteren voor jouw publiek. Als je dit consequent doet, kun je een bron van informatie zijn voor jouw volgers. Denk aan de ouderwetse knipselkrant. Ken je dat nog? Viel het je ook op dat veel mensen op de verzendlijst stonden?
Een volgende stap is duiding te geven aan de informatie. Lijkt makkelijk, maar is moeilijker. Je moet dan nieuwe en relevante informatie delen. Denk aan het schrijven van artikelen/blogs of delen van je presentaties, foto’s of films. Weinig mensen doen dat omdat het best wat werk is. Maar dat geeft ook de kansen aan: je valt eerder op!
Hoe promoot je jezelf als ZZP’er?
Natuurlijk gaat het niet om opvallen om het opvallen. Het moet wel relevant zijn. De : vraag is dan wat relevant voor jou is. In het artikel over Personal Branding is al geconcludeerd dat je je eigen verhaal moet vertellen. Kortom focus!
Natuurlijk moet je in je bio van de social media aangeven waar je goed in bent en waar je voor gevraagd wordt. En helpt een compleet profiel al om beter gevonden te worden. Hiermee laat je zien wat je kan doen voor ze. Maar de keuze voor een ZZP’er is behalve kennis en ervaring ook gebaseerd op de persoonlijke eigenschappen.
Het boek ‘Hoe je goed gevonden wordt’ door Tom Scholte en Joris Coppes beschrijft hoe je de volgende acht eigenschappen op social media kan laten uitkomen:
- zelfverzekerd: bijv. via foto, actieve blogger, reacties, vragen en antwoorden
- sociaal: denk aan liken, retweeten, recommendations
- gedreven: gebruik je profielpagina’s. Laat emoties blijken in je berichten.
- enthousiast: reageer positief op anderen, gebruik enthousiaste woorden als ‘leuk’. Wees trots op je resultaten en uit dat.
- ondernemend: denk aan eigen LinkedIn groepen of organiseert anderen.
- omgevingsbewust: deel informatie en inzichten
- deskundig: deel kennis, schrijf zelf eens een artikel, wordt lid van communities
- betrouwbaar: vraag anderen eens om een recommendation
Hoe zet je je verhaal neer
Een krachtige manier om je verhaal neer te zetten is framing. Framing wordt veel in de politiek gebruikt.
Let maar eens op de interviews. Dan vraagt de interviewer hoe de achterban van een regeringspartij aankijkt tegen de bezuiniging. De politicus antwoordt eigenlijk niet op de vraag maar zegt bijvoorbeeld dat de kiezer (lees achterban) het belangrijk vindt dat er toekomstperspectief (banen/gezonde financiën) gecreëerd wordt. Waar zijn/haar partij voor staat is…
Met jouw frame structuur je de informatie. Een goede frame blijft ‘plakken’. Framing is dus ook bijzonder handig in social media. Je hoeft jezelf niet af te zetten tegen je concurrenten. Maar je richt je op jouw verhaal en jouw resultaten.
Profileer jezelf met social media
Het boek van Scholte en Coppes gaat vervolgens in op hoe je dat concreet doet met social media als LinkedIn, Facebook en Twitter. Kortom hoe je je kan profileren met social media: ‘Hoe je goed gevonden wordt’ door Tom Scholte en Joris Coppes
Geef een reactie