Personal branding is niet een verkoopverhaaltje, maar het gaat er om om jouw verhaal te vertellen. Een authentiek samenhangend verhaal met een duidelijke focus maakt jou als ZZP’er uniek. En dus interessant voor opdrachtgevers.
In het boek ‘De ZZP’er als merk’ van Huub van Zwieten wordt een methode beschreven om te komen tot personal branding.
- Zelfonderzoek om vast te stellen waar je uniek in bent. Resultaat hiervan is een opsomming van talenten, passies, kenmerken en eigenaardigheden.
- Selecteer de meeste belangrijke en kenmerkende talenten, passies en kenmerken.
- Vertaal dit in waarden welke je gebruikt in je communicatie en gedrag
Talenten, passies en kenmerken
Nadat je je zelfonderzoek gedaan hebt moet je een lijst van 25 belangrijke kenmerken, talenten, eigenschappen en bijzonderheden selecteren.
Vervolgens loop je deze lijst door en geef je het een authenticiteitsscore. Ofwel 10 als het echt helemaal jou is en 1 als eigenlijk niet bij jou past. De 15 hoogst scorende eigenschappen worden vervolgens op drie aspecten beoordeeld (PAD methode):
- Passie: waar heb je het meeste lol in enwaar wat je echt enthousiast van
- Aanleg: aangeboren, aangeleerd, nog verder te ontwikkelen?
- Doel: wat helpt jou het meeste bij het bereiken van jouw doelen
Vervolgens kort je hiermee de lijst in tot maximaal drie talenten, kwaliteiten en eigenaardigheden die samen dan de basis zijn van jouw merkpersoonlijkheid. Samen vormen zij de essentie van je merkpersoonlijkheid.
Wat voor ZZP’er ben jij?
Vervolgens kijk je naar jouw rol als ZZP’er. Ben jij een opinieleider, vernieuwer, artiest of een specialist? Meestal ben je een combinatie van twee typen. Als artiest ben ik blij dat mijn klanten loyaal zijn. Het totaalplaatje moet helemaal kloppen. Als specialist vind ik het fijn om met mijn vak online marketing bezig te zijn en nieuwe toepassingen te ontdekken.
Communicatiestrategie
Als jouw rol bekend is, is het tijd om een strategie op te stellen. Zo heb je als opinieleider een groot publiek nodig. Als artiest sta je voor de uitdaging om je unieke aanpak duidelijk te communiceren. Vertel op social media hoe jij het aan zou pakken. En vergeet vooral niet om referenties en aanbevelingen te verzamelen (denk bijvoorbeeld aan LinkedIn recommendations). Als vernieuwer is het belangrijk om jouw ideeën en visie op jouw vakgebied uit te dragen. Veel ZZP’ers zijn specialisten. Opdrachtgevers hebben vaak een concreet probleem, welke jij oplost. Kennis is belangrijk, dus laat zien welke kennis en expertise je bezit en vergeet het niet uit te dragen. Certificeringen, opleidingen e.d. Noem ze!
Bij elke rol geeft het boek concrete tips om de strategie te verwerkelijken.
Conclusie
Personal branding lijkt moeilijk, maar het boek neemt je bij de hand. Uiteindelijk heb je een kort duidelijk verhaal wat jou kenmerkt en onderscheid als ZZP’er. Dit verhaal draag je vervolgens online en in je dagelijkse contacten uit. Het boek is praktisch, kort en heb je zo doorgewerkt. Maar het resultaat is de basis voor je verdere communicatie.
Kortom lezen:
‘De ZZP’er als merk’ van Huub van Zwieten
Geef een reactie